Walaubagaimanapun jika si ibu bijak memilih makanan untuk ibu hamil, khasiatnya secara tepat akan turut tersalur kepada bayi dalam kandungannya.
Saya nak kongsikan panduan makanan ibu hamil yang sihat semasa mengandung dalam entry ini. Ianya juga berdasarkan pengalaman saya ketika mengandung dahulu.
1) Segera ke klinik untuk pengesahan kehamilan dan mengambil bekalan asid folik.
Asid folik sangat penting ketika di awal kehamilan kerana ia berfungsi membantu kita dalam mengurangkan risiko kecacatan janin, iaitu otak dan saraf tunjang. Pembentukan tiub nueral anak anda berlaku dalam minggu awal kehamilan.Tiub neural ini membentuk otak dan saraf tunjang. Kecacatan pembentukkan tiub neural ini dipanggil spina bifida dan anencephaly.
Tahukah anda B-Complex dan Vitalea membekalkan asid folic yang cukup bagi wanita mengandung sepanjang kehamilannya.
2) Makan sedikit tapi kerap.
Cara ini sesuai digunakan oleh wanita yang mengalami morning sickness. Supaya perut sentiasa terisi dan mengelakkan rasa mual dan pedih ulu hati.
3) Amalkan pemakanan yang seimbang.
Lengkap dengan karbohidrat, protin, lemak dan fiber. Ini kerana pemakanan kita berkait rapat dengan kesihatan bayi. Jika pemakanan dijaga, ia boleh menjadikan kita sebagai individu yang sihat, malahan bayi yang dikandung juga bakal menjadi seorang individu yang sihat.
Penting bagi ibu mengandung untuk memvariasikan makanannya bagi memperoleh semua keperluan nutrisi ibu dan bayi.
- Buah-buahan dan sayur-sayuran – target untuk makan 5 hidangan sehari termasuk sebagai snek, jus dan salad.
- Makanan berkanji – roti, nasi, pasta, ubi kentang. Banyakkan bijirin penuh (wheat, whole grain)
- Makanan berprotein tinggi – Daging, ayam, ikan, telur, kekacang (soya). Banyakkan makan ikan sekurang-kurangnya 2 kali seminggu.
- Makanan berkalsium tinggi – Susu, yoghurt, cheese.
- Makanan berserat tinggi – Jadikan sayur, buah, bijirin dan kekacang sebagai makanan kegemaran kerana ia boleh mengelakkan sembelit.
4) Elakkan beberapa kategori makanan yang boleh memudaratkan bayi:
- Makanan laut, daging dan telur mentah atau yang tidak masak sempurna
- Keju dengan kulit ari yang putih dan “bercendawan” seperti Brie dan Camembert, dan keju berjaring biru seperti Stilton. Semua keju ini mungkin mengandungi listeria iaitu bakteria yang boleh membahayakan bayi anda.
- Alkohol dan kafein
- Susu atau hasil tenusu yang tidak dipasteur
No comments:
Post a Comment